Meet the locals in Cádiz (deel 1)

Gepubliceerd op 1 maart 2023 om 16:50

Ze noemen mij hier niet voor niets la Guirizana (half guiri, half jerezana

Caroline Maas

Het is een stralend zonnige dag in februari wanneer ik Caroline Maas uit Eindhoven ontmoet. Zo één van die dagen waarop de temperatuur in Jerez de la Frontera 's nachts bijna naar het vriespunt is gezakt en je 's morgens nog een muts kunt gebruiken om door de goed van de zon afgeschermde straatjes te lopen. Maar één keer je op één van de pleinen of grote lanen komt voel je de lente al. Caroline droomde van Cuba maar kwam uiteindelijk in Jerez de la Frontera terecht. Want daar wilde ze eerst Spaans leren. Maar ze leerde ook een man kennen en geraakte er nooit meer weg. Nu leidt ze bijna dagelijks toeristen rond vanuit Klein Havanna. Zo wordt het nabijgelegen Cádiz ook wel eens genoemd. De eerste overzeese reizen van hier naar Zuid Amerika brachten ook veel architectonische inspiratie mee en dat zie je overal terug in de stad. Caroline werkt voor Herkules Guides, een klein gidsen bedrijf voor de regio Andalusië, gespecialiseerd in de provincie Cádiz. Ze doen dagtoers, stadswandelingen, rondreizen op maat en georganiseerde busreizen voor de passagiers van de cruiseschepen die aanmeren in de historische haven. Daarmee trekt ze meestal naar de witte dorpjes van de Sierra. Maar net zo goed doet ze een tapas- of bodegatour in de stad.  

Caroline was eerder ook al gids voor diverse wijnhuizen en de befaamde paardenrijschool. Ze is dus met een echte Jerezano getrouwd en kent de stad op haar duimpje. We spreken af in Bar Moderna, haar favoriete ontbijtplek. Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat is dit de ontmoetingsplek van de buurt. De mannen achter de toog (allemaal familie van elkaar) smeren druk gesticulerend maar goed gefocust een flinke laag salmorejo op het dikke toastbrood. Het is dé specialiteit van het huis. Caroline wordt hier vlot op haar wenken bediend. Ze ratelt al net zo snel als de Andalusiers en met het blauw in haar haar is ze ook nog eens een opvallende verschijning.  De locals noemen haar niet voor niets la Guirizana (half guiri, half jerezana).  Als vrouw die op haar zelfstandigheid staat heeft ze daar hard voor gewerkt. Door op eigen houtje veel te ontdekken en leren. “Maar ik was nooit zo goed ingeburgerd geraakt als ik hier geen schoonfamilie had gehad”, vertelt ze. “Met de feria, kerst of in de weekends draait alles toch om de familie, en dan is het als guiri veel moeilijker om deel te nemen aan het sociale leven”. Ze telt nu al af naar de grote feria van mei, want het is daar dat ze haar man voor het eerst ontmoette en dus is het ook een beetje hun feest. Er komt een Nederlands stel bij aan tafel geschoven. Ze kochten net voor de coronacrisis een pand in de stad dat ze nu eindelijk na drie jaar beetje bij beetje hebben kunnen opknappen. Het was hun zoon die hen inspireerde om hier een stekje voor de oude dag te zoeken. Zowel zij als Caroline zijn het met mij eens dat de hele stad eigenlijk best een opknapbeurt kan gebruiken. "Ja, maar er staan zoveel historische panden in Jerez en de stad heeft nauwelijks geld om die te onderhouden", verklaart Caroline. "Onlangs was er nog opschudding want 'El Gallo Azul' het emblematische ronde gebouw in het centrum kwam in handen van een Filippijnse zakenman. De Jerezanos vonden het een schande, maar ik bekijk dat nuchterder. Dan is er tenminste iemand met geld die zorgt dat het patrimonium van de stad in ere wordt gehouden. Er zit nu bijvoorbeeld een lift in het prachtige pand en het is op een manier gedaan dat het lijkt alsof die lift er altijd geweest is. Waarom zouden we dan mopperen? De keuken stond wel nog niet helaas op punt, had ik de indruk. Misschien daarom dat het nu terug tijdelijk gesloten is".

Heb je onze reisgids voor Cádiz al?

Een gastronomische ontdekkingstocht van Tarifa tot Trebujena. Van Sanlúcar de Barrameda tot Olvera. Langs de Costa de la Luz, dwars door de sherrydriehoek en via witte dorpjes over de Sierra de Grazalema. Met verhalen over de streekproducten, de wegwijzers naar bijzondere plekken om te proeven en te bezoeken en de beste eetadresjes. Ontdek alles over de geschiedenis van de tonijnvangst, de winning van zeezout, het criaderasysteem van de sherry, de smaak van Payoyakaas en de opkomst van nieuwe wijnen uit de provincie. Met als extra tips voor jouw citytrips in Cádiz en Jerez de la Frontera. 160 pagina's boordevol lees- en eetplezier.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.